Spell-it – Lezen en spellen in de jungle

Spell-it is een online programma voor leerlingen uit groep 3 t/m 8 om te oefenen met spelling en lezen. Samen met Kiko gaan zij op pad in de Spell-it jungle en ontdekken ze op een motiverende manier hoe leuk taal kan zijn. NIO ontwikkelde het complete platform, van het design, storyboard en monitoring tot de techniek van de applicatie zelf.
Wanneer? 2021 – heden
Werkzaamheden? Concept, strategie & design leerplatform + ontwikkeling CMS, logaritme & website

De slimme inzet van gamification

Dyslexiepraktijk Esther Molema wilde graag een leeromgeving creëren waarin kinderen op speelse wijze hun skills op het vlak van spelling en lezen vergroten. We hebben daarom bij de ontwikkeling van Spell-it gebruik gemaakt van gamification: we verwerkten allerlei game-technieken en spelelementen in een niet-game omgeving. Denk daarbij aan motivatie door middel van badges en punten in combinatie met een mini-shop.

Eindeloos uitbreiden

De leeromgeving zelf ontwikkelden we op basis van een eigen content management systeem (CMS) en een eigen algoritme. Het CMS is gebruiksvriendelijk opgezet en biedt o.a. de mogelijkheid om oefeningen uit te breiden en aan te passen. Ook de woordendatabase met alle intelligentie is middels het CMS te onderhouden.

De magie van het algoritme

De kracht van deze applicatie zit in het zelf ontwikkelde algoritme in combinatie met de verschillende type oefeningen. Terwijl een leerling zich al spelend een weg door de oefeningen van Spell-it baant, geven de oefeningen steeds gegevens terug aan het algoritme. Zo is continu helder hoe ver de leerling gevorderd is en welke oefeningen nog extra geoefend kunnen worden.

Met Kiko de jungle in!

Het design van een app is bijzonder belangrijk en bepaalt voor 50% de gebruikerservaring. Voor Spell-it hebben we daarom een Jungle-thema doorgevoerd, dat speciaal voor Spell-it ontworpen is. Zo kunnen kinderen een avatar kiezen, krijgen ze hulp van papegaai Kiko én kunnen ze een boomhut bezoeken om zich even terug te trekken. Oefenen blijft zo leuk: een belangrijke factor in de motivatie om te oefenen met spelling en lezen!